Arabanın arkasına bağlamak mıydı çözüm?

Türkiye, servise binmediği için arabasının arkasına çocuğunu bağlayan anneyi konuşuyor.

Peki, anne babalar, çocuklarının istenmediği davranışlarını nasıl değiştirmeli? Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Nazende Ceren Öksüz, çocukların davranışlarını ceza yerine ödülle değiştirileceğini söylüyor.

AÇIKLAMALARI DİNLEMEK İÇİN...

Arabanın arkasına bağlamak mıydı çözüm?Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Nazende Ceren Öksüz, çocukların davranışlarının ceza ile değiştirilemeyeceğini belirterek, “Bir çocuğun davranışını değiştirme, şekillendirme dediğimiz şey ceza ile gerçekleşmez. Ceza ile bir çocuğun davranışlarını değiştiremeyiz. Olumlu davranışlarını ödülle pekiştirerek değiştirebiliriz” diyor.

Davranışa neden olan etken bulunmalı

Öksüz, eğer bir çocuk servise binmek istemiyorsa onun nasıl servise bindirileceği düşünülmeden önce neden binmek istemediğine bakılması gerektiğini kaydederek, şunları söylüyor:

“Çocuk nasıl bir ortama gidiyor ki okula gitmek istemiyor. Belki ev ortamında çok fazla ödül değeri taşıyan şey vardır ve okuldaki kurallardan kaçıyordur. Belki de okulda bizim bilmediğimiz bir şey oluyordur ve o nedenle girmek istemiyordur.”

Ebeveynler kendi tutumlarını gözden geçirmeli

Yemek yeme ve diğer davranışlar için de aynı şeyin geçerli olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Nazende Ceren Öksüz, önce sebeplerinin araştırmasını ve anne babanın kendi tutumlarını gözden geçirmesini öneriyor.
Öksüz, cezaların çocukta bıraktığı izleri ise “Çocukken yaşanılan ve vücut bütünlüğüne yönelik tehdit anlamı içeren durumlar çocuğun ileriki yaşamında kuracağı yakın ilişkilerde çok olumsuz etkileri olabilir” diyerek özetliyor.

Çocukların en çok güvendikleri ve bağlanma figürleri olan anne babalarının yarattığı travmanın izlerinin derin olacağının altını çizen Öksüz, çocukta ileride psikolojik rahatsızlıklar gelişmemesi için profesyonel bir yardım alması gerektiğini söylüyor.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:04 Kasım 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.