Anestezinin arkasındaki gizem

Tıp dünyasının en büyük sorularından bir tanesine cevap arıyor: Anestezi nasıl çalışıyor? Uzmanlar anlatıyor.

54 yaşındaki Doktor Emery Neal Brown, Harvard Tıp Fakültesi'nde anestezi profesörü, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde sayısal nöroloji profesörü ve Massachusetts General Hastanesi'nde hastaları tedavi eden bir doktor.

Aynı zamanda tıp dünyasının en büyük sorularından bir tanesine cevap arıyor: Anestezi nasıl çalışıyor?
S: Anestezi bir tür koma hali mi?
C. Basitleştirmek gerekirse anestezi geri dönüşü mümkün olan ilaçla yapılan bir koma halidir. Beyin hasarı sonucunda oluşan komada olduğu gibi hasta bilincini yitirmiş ve acıya duyarsızdır. Hareket edemez ve bir şey hatırlamaz. Ancak anestezi de ilacın etkisi geçince hasta komadan çıkar.

S: Anestezinin gerçekten nasıl işlediği konusunda pek bir şey bilmediğimiz doğru mu?
C: Bazıları bu konuda hiçbir şey bilinmediğini söylüyor. Bu doğru değil. Kapalı bir kutu değil. Anestezi hakkında birçok şey biliniyor. Nöroloji bilim olarak geliştikçe daha de derine iniyoruz. Anesteziyi daha güvenli kılmayı biliyoruz. Hasta anestezi altındayken onu takip ediyoruz. Kalp ritmi, tansiyon ve vücut sıcaklığının normal seviyelerinin ne olduğunu iyi biliyoruz. Normal değerlerin dışına çıkıldığında müdahale ediyoruz.

S: Anestezinin nasıl işlediğini anlamaya çalışıyorsunuz. Bunu hangi yöntemleri kullanarak yapıyorsunuz?
C: 2004 yılından bu yana gönüllülerle çalışıyoruz. Onları anestezi altına sokuyoruz. Ancak bunu gerçek bir ameliyat sırasında yapmıyoruz. Deneklerimiz anestezi altındayken fonksiyonel MR cihazlarıyla beyinlerini görüntülüyoruz ve EEG'yle beyin faaliyetlerini ölçüyoruz. Bu teknolojiler geliştirilmeden önce araştırmacılar, hastanın sadece anestezi öncesi ve sonrası durumunu gözlemleyebiliyordu. Ancak şimdi fonksiyonel MR cihazları sayesinde hastaların bilincini yitirmesini izleyebiliyoruz. Beynin çeşitli bölgelerinde faaliyetlerin değişimini inceliyoruz.

S: Deneklerinizin bilincini yitirmelerine yol açtığınız deneylerde etik sorunlarla karşılaştınız mı?
C: Tabii ki. Bu sorunların üzerinden gelmek için deneklerimizi özelliklerine göre seçtik. Deneklerimizin hepsinin önceden boyunlarında cerrahi müdahaleyle delik açılmıştı. Deliğe boru yerleştirip nefes alma ünitesine bağladık. Bu sayede deneklerden biri MR cihazında rahatsızlanırsa, ona yardım edebilecektik.

S: Araştırmalarınızda şimdiye kadar elde ettiğiniz bulgular neler?
C: Genel anestezi altında beynin faaliyetleri tamamen durmuyor. Beynin bazı bölgeleri tamamen duruyor. Bazı bölgeler de oldukça aktif. Hatta bu aktiflik son derece düzenli. Gözlemlerimize göre, bu düzenli aktiflik beynin bilgi alışverişini önleyip bilinçsizlik durumuna katkıda bulunuyor. Durum telefon hattını kesmeye benziyor. Hattı keserek iletişimi kesebilirsiniz. Veya hata yüksek sesli bir sinyal gönderip iletişimi engellersiniz. Beynin bazı bölgelerinin aktivitenin tamamen durduğunu görüyoruz ki bu bilinç kaybına yol açıyor. Bazı bölgelerde ise aktivite normalden daha fazla ve bu da bilinç kaybına neden oluyor.

S: Neden Michael Jackson gibi birisi uykusuzluk için anestezi ilacı Propofol alır?
C: Sadece varsayımda bulunabilirim. Ancak bu olay bana, ne yaptığımızı anlatırken daha kesin olmamız gerektiğini düşündürüyor. Bir anestezist "Sizi uyutacağız" derse bazıları uyumak için bu ilaçları kullanabileceğini düşünebilir. Ancak bu doğru değil. Sonuçta anestezi altında kişi komaya yakın bir durumda oluyor.

THE NEW YORK TIMES


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:16 Ekim 2016Yayınlanma Tarihi:14 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.