Alzheimer ile diyabet arasında bağlantı olabilir

Alzheimer hastalığı ile şeker hastalığı arasında genetik bağlantı olabileceği belirlendi.

Alzheimer hastalığı ile şeker hastalığı  arasında genetik bağlantı olabileceği belirlendi.

Amerikalı bilim adamlarının yaptığı araştırma, Alzheimer ile bağlantılı  bir genin şeker hastalığında da rol oynayabildiğini gösterdi. Profesör Chris Li ve ekibi ipliksi solucan C. elegans'da bu geni  araştırdı. Bilim adamları, söz konusu genin insülinin üretimi ve işlenmesinde  meydana gelen kimyasal tepkimeleri (insülin yolağı) etkilediğini gördü.

ALZHEIMER HAKKINDA HER ŞEY

Li, tip 2 diyabet hastası kişilerde unutkanlık riskinin yüksek olduğunu  belirterek, insülin yolaklarının sinir sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı  olanlar da dahil olmak üzere metabolizmayla ilgili birçok süreçle bağlantılı  olduğunu vurguladı. Ancak Li, konuya ilişkin daha fazla araştırma yapılması  gerektiğini de ifade etti. "Genetics" dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarının Alzheimer'ın  tedavisine ışık tutabileceği kaydedildi. Şeker hastalığı olan kişilerin Alzheimer'a yakalanma riskinin daha fazla  olduğu biliniyordu ancak bunun nedeni belirlenememişti. AFP

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.