Alkol bağımlılığının mekanizması da çözüldü

Amerikalı bilim insanları ilk kez alkolün de kokain ve diğer uyuşturucular gibi beyinde endorfin salgısına neden olduğunu kanıtladı. Alkol bağımlığının mekanizması da çözülmüş oldu.

Amerikalı bilim insanları ilk kez alkolün de kokain ve diğer uyuşturucular gibi beyinde endorfin salgısına neden olduğunu kanıtladı. Alkol bağımlığının mekanizması da çözülmüş oldu.

alkolAfyona benzer uyarı maddeler, beyindeki ödüllendirme sistemine dahil olan iki bölgeyi uyararak, yoğun rahatlama hissini uyandırır. Fakat bu afyonumsu uyarı maddeleri aynı zamanda daha fazlasını isteme arzusunu da güçlendirir. İşte bu mekanizma da alkol bağımlılığının itici gücü, diyor Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları, Science Translational Medicine dergisinde.

ALKOL BAĞIMLILIĞI İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

Alkolün etkisi uzun bir süredir araştırılmasına rağmen, beyindeki hangi mekanizmaların bağımlılıktan sorumlu olduğu bilinmiyordu. Son araştırma sayesinde kesin süreçler saptandığı için alkoliklere daha iyi yardım olanağı doğdu. Araştırma çerçevesinde 13 alkol bağımlısı ve 12 bağımlılığı olmayan kişinin beyni alkol içiminden önce ve sonra pozitron emisyon tomografisiyle (PET) taranmış. Radyoaktif işaretli bir madde ise beynin neresinde ve ne miktarda endorfin salgılandığını göstermiş. Buna göre alkol, ön beynin iki alanında ( Nucleus accumbens ve orbifrontal korteks) uyarı maddeleri salgılıyor. İki bölge de ödüllendirme sisteminin bir parçası ve mutluluk duygusu kadar bağımlılıkta da önemli bir rol oynuyor. Bilim insanları alkolik olan ve bağımlı olmayan alkol tüketicileri arasında da farklılık saptadı. Alkolikler, orbifrontal kortekste ne kadar çok endorfin salgılanırsa sarhoşluk hissini o denli hissetmiş. Oysa diğerlerinde sarhoşluk hissi artmamış. Bu da alkolün, bağımlıların beynini değiştirdiği anlamına gelmekte. Yeni bulgu sayesinde alkol bağımlılarını daha iyi tedavi edecek olanaklar doğdu. Halihazırda kullanılan Naltrexon maddesi afyon benzeri maddelerdeki tüm kenetlenme bölgelerini bloke ediyor. Bu nedenle de kısmen şiddetli yan etkilere neden olmakta. Bu yüzden de tedavi olmak isteyenler ilacı almaktan vazgeçiyor. Son araştırmada alkol bağımlılığının sadece tek bir bağlantı noktasına (Mu-Opioid reseptörü) uzandığı bulundu. Dolayısıyla da sadece bu reseptörü bloke edecek olan ilacın da daha az yan etki yaratması bekleniyor. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Ocak 2012Yayınlanma Tarihi:29 Ocak 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.