Aladağ’daki yangın önlenebilir miydi?

Adana’nın Aladağ İlçesi’nde özel bir kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 11’i öğrenci olmak üzere 12 kişi feci şekilde yaşamını yitirirken uzmanlar yangına karşı önemli hatırlatmalarda bulunuyor.

Adana’nın Aladağ İlçesi’nde özel bir kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 11’i öğrenci olmak üzere 12 kişi feci şekilde yaşamını yitirirken uzmanlar yangına karşı önemli hatırlatmalarda bulunuyor.

Yasal mevzuatın genel ihtiyaçları karşıladığı ancak uygulamada sorunların yaşandığına dikkat çeken uzmanlar, bina ve çatıların yangına karşı dayanıklı ve uygun yapılması, acil çıkışların olması, varsa talep anında kullanılması, binada yasayanların da yangına karşı eğitimli olması gerektiğinin altını çiziyor

“YASALARA İHTİYACI KARŞILIYOR ANCAK UYGULAMADA SORUN VAR”

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, ülkede yangına karşı çıkarılmış yasal mevzuatın genel olarak ihtiyaçları karşılayabildiği ancak uygulanmasında sorunlar yaşandığına dikkat çekerek bu ve benzeri yaşanan yangınlarda en çok rastlanan sebepleri söyle sıraladı:

- Binaların ve çatının yangına karşı dayanımlı ve uygun yapılmaması,

- Acil çıkışların olmaması, mevcut olsa dahi talep anında kullanılamaması,

- Binalarda bulunanların yasayanların  angına karşı eğitimli olmaması.

BİNA YANGINA KARŞI DAYANIKLI VE UYGUN YAPILMALI

Çıkarılan yönetmelik vb. yasal mevzuatta yer alan hükümlerin yangının sebeplerine karşı yeterli önlemleri içermesine rağmen, yapı ve konutların imal edilirken yönetmelik hükümlerine uygun yapılmamasının sorunun temel kaynağı olduğunu belirten Uçan, binaların ve çatının yangına karşı dayanımlı ve uygun yapılması gerektiğine de dikkat çekti.

Yönetmelikte “Yangına karşı güvenlik bakımından, kolay alevlenen yapı malzemelerinin inşaatta kullanılmasına müsaade edilmez” ibaresinin yer aldığını hatırlatan Uçan, özellikle çatılarda kolay alevlenen yapı malzemelerin (basta ahşap olmak üzere, alüminyum panel, alçı-karton plaka vb.) kullanımından kesinlikle kaçınılması gerektiğini belirtiyor.

 ACİL ÇIKIŞLAR KAPALI TUTULMAMALI

 Öğretim Görevlisi Bülent Büyükdoğan ve Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, acil çıkışların önemine de vurgu Yaptı:

“Yönetmelikte “Her yapının içinde, yapının kullanıma girmesiyle her kesimden serbest ve engelsiz erişilebilen şekilde kaçış yollarının düzenlenmesi ve bakim altında tutulması gerekir. Herhangi bir yapının içinden serbest kaçışları engelleyecek şekilde çıkışlara veya kapılara kilit, sürgü ve benzeri bileşenler takılamaz.” ibaresi yer almasına karşı, konutlarda ve yapılarda bu husus ihmal edilmektedir. Acil çıkış/kaçış merdivenleri kontrolsüz giriş, hırsızlık vb. nedenlerle kapalı tutulmakta, acil durumda ve ihtiyaç olması halinde ise kullanılamamaktadır.”

 YANGIN EĞİTİMİ MUTLAKA VERİLMELİ

Uzmanlar yangına karşı eğitimin de yangında kurtarıcı olduğunu hatırlattı:

“Mevzuat gereği gerek İş Sağlığı Güvenliği Eğitimleri gerekse Yangın ve Yangından Korunma Eğitimleri is yerlerinde çalışanlar için zaruri tutulmaktadır” diyen Uçan, yangın ve getireceği sonuçların sadece çalışanlar için değil, herkes için bir tehlike olduğunu söyledi.

Yangında kalanların çoğunun yangın ve yangınla mücadele hususlarında hiçbir eğitime sahip olmadıklarını, yangına karşı ilk müdahale ve yangından kaçış şekillerini bilmedikleri için yangın çıktığında çaresiz kaldıklarının görüldüğünü ifade eden Uçan, yangın anında yukarı kaçma eğilimi, yangından kaçanları bina içinde sıkıştırmakta ve güvenli alanlara çıkılamamakta olduğunu gözlemlediklerini kaydetti.

Isınan havanın, alevlerin ve dumanların yükselmesi, yangında binanın üst taraflarına kaçanlar için büyük tehlike olduğunu da hatırlatan Uçan, bu nedenle eğitimin yangına maruz kalanların hareket tarzlarını belirlemekte çok önemli bir yer teşkil ettiğini belirtti.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Aralık 2016Yayınlanma Tarihi:01 Aralık 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.