Akıllı telefona sesli komutla yaptırılacak en iyi işler

Akıllı telefon kullananlara asistan vaadi ilk olarak Apple’ın Siri’si ile geldi.

Daha sonra Microsoft’un Cortana’sı piyasaya girdi. Şimdi de Google, Assistant ve ona bağlı Home cihazı uygulamasıyla akıllı telefonları, akıllı saatleri ve diğer cihazları sözlü komutlarla kontrol etme konusu üzerinde duruyor.

Bütün bunlar yaşantımızı organize etme iddiasıyla ortaya çıkıyor. Ama teknolojiyle haşır neşir kesimler dışında sanal asistanları kullananlar gerçekten var mıydı? Bunu denemek için bir ay boyunca akıllı telefonuma dokunmadan mümkün olduğunca sesli komutlarla işlerimi halletmeye çalışacaktım.

Başlangıçta sinir bozucu ve komik geldi; ama bir süre sonra bazı şeyleri bir daha hiç tuşlarla yazmamak gerektiğini, bazıları içinse sanal asistana güvenmemek gerektiğini anladım.

KENDİNİZİ ZORLAYIN

iPhone 4s’nin piyasaya çıkmasının üzerinden beş yıl geçti; ‘s’ Siri anlamına gelmek üzere kullanılıyordu. Apple ürünleri konusundaki fanatizmi anlatan Cult of Mac kitabının yazarı Leander Kahney, o günden beri bazı sıradan işleri hızlandırmak ve daha verimli olmak için sanal asistan kullanmaya çalıştığını, ama Apple teknolojisine aşina insanlar için bile bunun fazla kolay olmadığını söylüyor.

Kahney, “Siri’de sorun şu: Alışkanlık haline gelinceye kadar kendinizi zorlamanız gerekiyor” diyor.

Bir ay süren deneme döneminde, özellikle ilk günlerde ısrarcı olup vazgeçmemenin önemli olduğunu fark ettim. Bu denemeyi bir iş seyahatiyle başlatmak ne kadar doğru bir karardı bilmiyorum.

Telefonum verdiğim bazı komutları yanlış anlıyordu. Ama bunlar genellikle çok önemli şeyler değildi. Bir toplantının tarihini benim istediğim günden bir gün sonraya ayarlamıştı.

Sanal asistanıma fazla güveniyordum galiba. Bazı işler için sesli komutlar gerçekten işe yarıyor. Ama bazı komutlarımı doğru anlaması için birkaç kez bağıra bağıra tekrarlamam gerekmiş, yine de başarı kaydedememiştim.

Bu denemeleri Android telefonumda Google Now uygulaması ile yaptım. Yani diğer sanal asistanlarda farklı sonuçlar alınabilir. Ama yine de bu deneyden çıkarılacak önemli dersler vardı. En önemlisi de hangi görevlerin verileceğini iyi tespit etmekti.

BBC TÜRKÇE

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Temmuz 2016Yayınlanma Tarihi:27 Mayıs 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.