Ailesi yüzünden ayrılmak üzereyiz

Eşimle ailesi yüzünden kavga ediyoruz. Hep bu nedenle kavgalarımız oldu ayrılmayı düşündük ama ben eşimi seviyorum ne yapmalıyım?

SORU Eşim psikoz hastası, ilaç kullanmakta. İlaçlar beyindeki hasta olan bölgeye tedavi mi sağlamakta, yoksa sadece hastayı sakinleştirerek alevlenmesini mi önlüyor. Ayrıca çocuk yapılmamalı ve alevlenme tekrar edebilir denildi. Bu hep böyle sürer mi, yoksa bir gün her şey normale dönebilir mi?

CEVAP Psikotik bozuklukların tedavisinde kullanılan ilaçlar hem beyindeki hasta bölgeyi etkiler, hem de bu şekilde belirtilerin yatıştırılmasını sağlar. Tedaviden yarar görenlerin beyin incelemelerinde psikoza bağlı değişikliklerin düzeldiği görülür. Tedavi koruyucu etki de gösterir, böylece hastalığın yeni nöbetleri önlenir. Hamilelik ve doğumda hormon düzeyleri değiştiği için yeni nöbet tetiklenebilir; hamilelik ve loğusalıkta ilaç kullanmanın riskleri de vardır. Psikotik bozukluklar tam olarak düzelebilir, kronikleşebilir, iniş-çıkışlı bir gidiş gösterebilir. Psikozun süresi de sonşanma açısından önemlidir.

SORU Eşimle severek evlendik. 1.5 yıl önce evlenmeden önce benim ailem sorun yarattı, bu nedenle eşimin ailesi ile bir arada oturmak zorunda kaldık. Kısa bir süre sonra eşimin ablasından kaynaklandığını düşündüğüm sebeplerden olaylı bir şekilde ayrıldık. Ondan sonra bir türlü ablası bana karşı düzelmedi ben de eşimi beni ablasına karşı korumadığı için hep suçladım, çünkü o hiçbir zaman ses çıkarmadı. Hep bu nedenle kavgalarımız oldu ayrılmayı düşündük, ama ben eşimi seviyorum ne yapmalıyım?

CEVAP Aile ilişkilerindeki sorunların en önemli nedenlerinden biri, ailelerin evliliğe karışmasıdır. Birlikte yaşamak da sorun ortaya çıkarabilmektedir. Ekonomik sorun yoksa, baştan ailelerden ayrı bir evde oturmak ve iki tarafın ailesini de evliliğe karıştırmamak en iyisidir. Eşlerin, kendi aileleriyle ilişkilerini belli bir dengede tutması gerekir. Bu durum eşlerinin ailesi için de geçerlidir. Toplumumuzda erkekler genellikle arada kalmakta ve eşlerine yeterli ve gerekli desteği gösterememektedir. Bunda kişilik yapısı ve yetiştirilme biçiminin de rolü vardır. Böyle sorunlarda eşlerin sorunu masaya yatırıp olabildiğince objektif olarak ve birbirini suçlamadan bakması, birlikte hareket edecekleri planlar yapmaları gerekir. Bir uzlaşma olmazsa evlilik/eş terapistinden yardım alınabilir.

SORU Panik atak hastasıyım. Bunun için uzun süre tedavi gördüm. Şu anda ilaç içiyorum ama düzenli değil. Kendimi şu anda daha önceki hallerime bakınca biraz daha iyi hissediyorum. Ama en ufak bir gürültü, yüksek ses kavga ve buna benzer durumlarda hemen panik atak geçiriyorum.

CEVAP Panik bozukluğunun tedavisinde ilaçların yararı vardır ve panik ataklarını önleyebilir veya azaltabilir. İlaç düzenli ve hekimin gerekli gördüğü süre boyunca içilmelidir. İlacın sağladığı yararın kalıcı olması için atak yaşanmasını önlemek amacıyla psikoterapi (özellikle bilişsel terapi) gerekli ve yararlıdır.

 

 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:22 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.