ZITLAŞMAYIN KONUŞUN

ZITLAŞMAYIN KONUŞUN *Ergenlik dönemindeki bir genç, ders çalışmayı bıraktıysa ve dersleri asıyorsa ne yapılabilir?

Bedensel ve zihinsel gelişim çizgisi doğrusal bir grafik oluşturmaz. Bazen gelişimde duraklamalar ve gerilemeler olur. Aşağı yukarı her öğrenci, öğrencilik yaşamının bir bölümünde dersleri asmıştır. Derslerine daha önce verdiği önemi vermeyi azaltmıştır. Bu durumu çok normal karşılamak gerekir. Çünkü ergenlik döneminde ilgiler değişir. Arkadaşların ilgisini çekme ve otorite ile zıtlaşma gibi konular; gencin kafasını kurcalar. Bu sorunları konuşmak için çocuğunuzla bir toplantı yapabilirsiniz. Bu durumun nedenlerini onunla paylaşmaya çalışın. Konuşmaya çok istekli olmasa da, ona yardım etmek için hazır olduğunuzu, istediğinde destek alabileceğini bilmesini sağlayın. Bu durum uzun sürüyorsa, bir uzmandan yardım almak uygun olabilir.

Cezayı şiddete dönüştürmeyin!

* Çocuğa ceza verilmeli mi, yoksa verilmemeli mi?

Toplumsal yaşamda kuralların yerleşmesi için ödül ve ceza sistemlerinden yararlanılır. Bunlar, aile içinde de kullanılabilir. Burada hassas nokta; ödülün rüşvete, cezanın şiddete dönmemesidir. Ceza, sevilen bir aktivitenin kısıtlanması şeklinde uygulanabilir. Etkinliği için de istenmeyen davranıştan hemen sonra verilmesi gerekir.

KAYNAK: www.sabah.com.tr


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:04 Kasım 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.