Yıldızların karakter üzerinde etkisi sıfır

Yıldızların karakter üzerinde etkisi sıfırSosyal bir ilişki olduğu sürece hoş, ama bilimsel bir kılıf geçirildiğinde aldatıcı olan yıldız falı üzerinde yeni yapılan araştırmanın ilginç sonuçları.

Danimarkalı ve Alman bilim adamları tarafından 15 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırma, bir kişinin doğduğu ay ve karakteri arasında hiçbir ilişkinin bulunmadığı ortaya koydu. Aarhus Üniversitesi’nden Peter Hartmann ve arkadaşları, Personality and Individual Differences dergisinde, böylece her burcun tipik karakterleri bulunduğu kanısı geçerliliğini yitirmiş oldu diyorlar. Bilim adamları 1940’lı yıllardan bu yana doğum tarihi, zeka veya karakter arasındaki ilişkiyi araştırıyorlar. Bugüne kadar net bir tablo çıkmamıştı ortaya.

Mesela ilkbahar ve yaz aylarında doğanların, sonbahar ve kış aylarında doğanlardan daha zeki olduklarına dair kanıtlar bulunmakta. Ama buna karşın soğuk aylarda doğanlar daha girişken, daha duygusal oluyor ve düşüncesizce hareket ediyorlar. Ayrıca dayanıklılık, egoistlik, dikkat ve meraklılık da belli başlı doğum tarihleriyle ilişkilendiriliyordu. Bu sonuçların bir bölümü Hartmann’a göre bugüne kadar araştırmalarda çok az insanın incelenmesine dayanmakta. Bu nedenle son araştırmada 15.000’den fazla kişinin bilgilerini içeren iki veri bankası seçilmiş. Verileri değerlendirilen 4321 kişi QI seviyeleri, doğum tarihleri ve karakter profilleri bilinen Vietnam savaşına katılan erkeklerden oluşuyordu. Diğer veri bankasında ise doğum tarihi ve zeka seviyeleri bilinen ve yaşları 15-24 arasında değişen 11.448 gencin bilgileri bulunuyordu. Sonuçlar bilim adamları için bile sürpriz olmuş. Doğum tarihi ve karakterler arasında istatistiksel açıdan dikkat çekici hiçbir bağlantı bulunmamış çünkü.

Doğum tarihinin zeka üzerindeki etkisi, pratikte hiçbir önemi olmayacak kadar düşük diyor bilim adamları. Son araştırma sonuçlarıyla astroloji geçerliliğini tümden yitirmese de burçlar ve karakterler arasında doğrudan ilişki büyük bir ihtimalle bulunmamakta.

KERNEL: //www.hurriyet.com.tr/


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:30 Haziran 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.