OYUNDAKİ ŞİDDET ÇOCUĞU ETKİLİYOR

OYUNDAKİ ŞİDDET ÇOCUĞU ETKİLİYOR Uzmanlar uyarıyor: Çocuklarınızı çocukların savaş ve buna benzer şiddet içeren oyunlardan uzak tutun.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Çocuk ve Ergen Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Füsun Çuhadaroğlu, çocukların savaş ve buna benzer şiddet içeren oyunlardan etkilenerek gerçek hayatlarında da şiddete yöneldiğini belirterek, “Çocuk bilgisayar oyunlarında ‘saldırganlık eşittir güç’ diye getirildiği için, okul arkadaşlarından saygı duymak amacıyla birisini dövmesi gerektiğini düşünüyor” dedi.

Uluslararası Doğu ve Batı Psikiyatri Köprüsü adlı kongrenin 11'incisi, alanında uzmanların katılımıyla ilk kez Türkiye'de gerçekleşti. Doğu ülkeleri ile batı ülkelerindeki psikiyatri alanındaki tanıları ve uygulamalarında işbirliği sağlama, bilgi alışverişi yapma ve iletişimi artırma amaçlı Antalya Belek'te düzenlenen düzenlenen kongreye, aralarında Türkiye, Çin, Yunanistan, Portekiz, Filipinler, İran'ın da bulunduğu 65 ülkeden akademisyenler katıldı. Kongrenin başkanlığını ise Amerika'daki Pittsburgh Üniversitesi'nden Doç. Dr. Rasim Somer Diler yürütüyor.

ABD'de yapılan 12 çalışmanın 9'unda, saldırgan içerikli bilgisayar oyunları oynayan çocukların yüzde 90'ının gerçek hayatta da saldırgan olduğunun tespit edildiğini kaydeden Prof. Dr. Çuhadaroğlu, şöyle dedi:

“Okullarda saldırganlığın ortaya çıkması, ABD'de çok oldu. Çocukların birbiriyle ve öğretmeniyle sıcak, yapıcı, paylaşımcı bir ortam sağlaması çok önemli. ‘Çocuk dostu’ kavramı olmalı. Sadece fiziksel değil, sosyal ortam da oluşturulmalı. ‘İnternet bağımlılığı’ diye bir kavram var artık psikolojide. İnternette saatlerce kalmayı tercih edenlerin çoğunluğunu, dikkat eksikliği yaşayan çocuklar oluşturuyor. Toplumda sağlıklı bağlar oluşturamayan gençlerde, internet, alkol gibi maddeye veya nesneye bağımlılık hızla artıyor.”

AİLELER YAKINDAN TAKİP ETMELİ

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kerem Doksat ise Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde, ailesel bütünlük ve toplumsal bozulmalar nedeniyle çocuklarda özellikle ergenlik dönemlerinde intihar vakalarının arttığına dikkati çekti. Ergenlik döneminde 12-19 yaşları arasında çocuk ve gençlerin yoğun hormonal ve duygusal değişim yaşadıklarını vurgulayan Prof. Dr. Doksat, olumsuz etkilerle her türlü ruhsal hastalığın ortaya çıktığı bu dönemde gençlerin davranışlarının ailelerince yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Ekim 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.