KONTROLLÜ HARÇLIK ÖZGÜVENİ ARTIRIYOR

KONTROLLÜ HARÇLIK ÖZGÜVENİ ARTIRIYORBirçok aile, çocukları okula başladıktan sonra 'harçlık' problemiyle karşı karşıya gelir. Anne ve babalar, çocuklarına harçlık verip vermeyecekleri, vereceklerse ne zaman ve miktarın ne kadar olacağı konusunda kararsızlık yaşar.

Harçlığın, çocuğun büyümesi ve sorumluluk üstlenmesine yardımcı olduğuna dikkat çeken uzmanlara göre kontrollü verilen para, özgüveni artırıyor, karar verme gücünü geliştiriyor.

Çocuğa verilecek harçlığın ailelerin ekonomik durumuna göre uygulanacak kişisel bir karar olduğunu belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Müge Yılmaz, "Çocuklara kontrollü harçlık vermek onun büyümesine, özerk olmasına yardımcı olur." dedi. Harçlığın çocukta özgüveni artırdığını vurgulayan Yılmaz, harçlıkların, çocukların tasarruf etmesini ve paranın değerini anlamasına da yardımcı olduğunu kaydetti. Harçlık miktarının iyi ayarlanması gerektiğini söyleyen psikolojik danışmanlık hocası, "Çocuklar bu yolla paranın ne kadarı ile ne alınabileceğini, paralarını biriktirerek tasarruf yapabileceklerini öğrenir. Sorumluluk duyguları da gelişir." diye konuştu. Çocuğa ihtiyacından fazla para verilmemesini öneren Yılmaz, verilen paranın aşırı şekilde denetlenmesinin de yanlış olabileceğini belirtti. "8, 9 ve 10 yaşındaki çocuklara günlük, 11 ve 12 yaşındaki çocuklara ise haftalık harçlık verilmeli." diyen Müge Yılmaz, "Aldığı parayla çocuk hesaplamalar, planlar yaparak, kendi parasını yönetmeyi öğrenecek. Aynı zamanda karar verme gücünü geliştirme imkanı bulacak." şeklinde konuştu.

KAYNAK: www.zaman.com.tr


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:17 Ekim 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.