İLİŞKİ BAĞIMLISI MISINIZ

Hürriyet Aile

“Onsuz yapamıyorum, onsuz hayat çok anlamsız, ona çok ihtiyacım var! gibi cümleler kuruyor musunuz?

 


“Onsuz yapamıyorum, onsuz hayat çok anlamsız, ona çok ihtiyacım var, ona çok bağlandım onsuz ne yaparım!” gibi cümleler kuruyorsanız, ilişki bağımlılığına yakalandınız demektir. İşte, Evlilik ve İlişki Danışmanı Bülent Budak’tan terapi tadında öneriler…

İlişki yaşayan erkek olsun bayan olsun çoğu kişiden bunlara benzer cümleleri çok sık duyarız. Kişi adeta hava, güneş, ekmek, su gibi başkasına ihtiyaç duyabilmektedir.

Bu cümlelerin yerine şu cümleleri koyabilmek mümkündür!

• Ben ondan önce de VAR’dım. Beni o var etmedi. Eskisi gibi onsuz da yaşayabilirim.

• Ben hayatın anlamını sadece bir insanda değil, birçok boyutta bulabilirim.

• Ben tek başıma kimseye ihtiyaç duymadan da nefes alır, hayatımı sürdürebilirim. O insan benim için havasız bir ortamda oksijen tüpü değildir.

• Ona kimi zamanlar ihtiyaç duyabilirim.

• Beni yaşatan kendi ilke ve doğrularımdır. Onun sevgisi beni yaşatan şeylerden sadece birisidir.

• Ben ilgi duyduğum, tanıdığım insanları sevebilme özgürlüğüne sahibim.

• Ona bağlanmayı ben seçmiştim. Ayrılmayı da seçebilir, hayatımı başka insanlarla da sürdürebilirim.

Şunu unutmayalım; yaşamda hiçbir şey başımıza gelmiyor biz bir şeyler seçiyor ve yaşıyoruz. Fakat konu ikili ilişkiler olduğu zaman, yaşayabileceklerimizi tek başımız seçme hakkımız bulunmuyor, birlikte istenenler yaşanabiliyor.

İNSAN BİR İLİŞKİDEN NELER BEKLER?


Duygusal ve fiziksel beklentiler diye yanıtlamak mümkündür. Duygusal beklentiler; sevme, sevilme, ilgi, şefkat, destek, değer görme, önemsenme, var olduğunu hissetme, anlayış, paylaşım diye sıralanabilir.
Fiziksel beklentiler; cinsellik, maddi olanaklar ve diğer fiziksel ihtiyaçlar diyebiliriz. Bu konuda şunu vurgulama gerekir ki; kişi bir ilişkiye başlamadan önce BİREY OLMA aşamasını gerçekleştirmiş olmalıdır.

Bu ne demektir? Kişinin öncelikle tüm duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarını (kısmen cinsellik) tek başına karşılayabilecek konumda olabilmesi demektir. Biraz daha açarsak, kişi öncelikle maddi olarak temel gereksinimlerini (beslenme, giyinme, barınma) başkasına muhtaç olmadan karşılayabilmelidir. Diğer yönden yaşam destek sistemleri (arkadaş ve dostları, hobileri, doyumlu bir yaşamı vs.) olmalıdır.

Bu 2 temel öğeyi yeterince geliştirip tamamlayan birey bir başkasına kolaylıkla bağımlı hale gelmemektedir. Aksi durumda kişi kolaylıkla bir insana her anlamda muhtaç ve en kötüsü bağımlı hale gelmektedir.

Peki, bir kişiye bağımlı hale gelen ayrılması gerektiği halde bunu başaramayan insan neler yapmalıdır. Yanıtı çok kolay! Kendisini ona bağımlı hale getiren her ne ise o boyutu geliştirmenin yollarını aramalıdır. Maddi gereksinimleri için yeni iş olanakları ve çalışma ortamı yaratmak, duygusal ihtiyaçlarımızı karşılayacak yeni sosyal yapılar ve hobisel aktiviteleri hayata geçirmek çözüm olacaktır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Haziran 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.