Hiperaktifliğin kızlarda en önemli belirtisi

Amerikan Psikiyatri Birliği’nin tanımladığı belirtiler neler?

Hiperaktif kızlar, başka çocukların yapamayacağı eylemlere hatta bir kız çocuğundan beklenmeyen eylemlere girer. Yüksek bir duvardan atlayabilirler. Şiddetin kullanıldığı oyunlara meraklıdırlar. Evcilik yerine futbol, kovboyculuk gibi oyunlar oynarlar.

Amerikan Psikiyatri Birliği’nin tanımladığı belirtiler nelerdir?

Dikkat eksikliği belirtileri Belirli bir işe ya da oyuna dikkatini vermekte zorlanır. Dikkati kolayca dağılır. Dikkatsizce hatalar yapar. Başladığı işi bitiremez. Kendisiyle konuşulurken dinlemiyormuş gibi görünür. Görev ve etkinlikleri düzenlemekte zorlanır. Yoğun ve zihinsel çaba gerektiren işleri yapmaktan kaçınır, (ev ödevi,okul aktiviteleri gibi..) Etkinlikler için gereken eşyaları kaybeder. Günlük etkinliklerde unutkandır.

Hiperaktivite dürtüsellik belirtileri Eli ayağı kıpır kıpırdır. Oturduğu yerde duramaz. Gereksiz yere sağa sola koşturur, eşyalara tırmanır. Sakince oynamakta zorlanır. Sürekli hareket eder ya da sanki motor takılmış gibidir, çok konuşur. Sorulan soru tamamlanmadan yanıt verir. Sırasını beklemekte güçlük çeker. Başkalarının sözünü keser ya da oyunlarında araya girer. Bir kişide dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun varlığından söz edebilmek için bu belirtilerin 7 yaştan önce başlamış olması, birden fazla ortamda görülüyor olması, sürekli olması ve kişinin günlük yaşamını etkileyecek boyutta olması gerekir. Çocuğunuzda bu belirtilerin çoğunu, okulda ve evde sık görüyorsanız, mutlaka bir çocuk ruh sağlığı uzmanı ile görüşün.

KIZLARDA HİPERAKTİVİTE

Kızlarda dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin en önemli belirtisi aşırı cesarettir. Başka çocukların yapamayacağı eylemlere hatta bir kız çocuğundan beklenmeyen eylemlere girerler. Yüksek bir duvardan atlayabilirler. Hareketleri kontrolsüzdür. Koşuşturmaları fazladır. Şiddetin kullanıldığı oyunlara meraklıdırlar. Evcilik yerine futbol, kovboyculuk, hırsız-polis gibi oyunlar oynarlar.

Diğer kız çocuklarıyla ilişkilerinde ciddi problemler yaşarlar. İlişkilerinde fevri hareketlerde bulunurlar. Bu kız çocuklarının cinsel kimliğinde sorun yoktur. Hatta bazen çok hanım hanımcık da olabilirler. Her şeyden çok çabuk sıkıldıkları, oyunlarında da hep yöneten olmak istedikleri için sorunlar yaşadıkları saptanmıştır. Ergenlik döneminde de çok cesur olurlar. Bu ergenlikte riskli davranışlara girmelerini arttırır. Sokağa fazla adapte olma, belli arkadaş grupları içinde rol alma, genellikle erkek çocuklarının bulunduğu gruplara takılma, gece geç vakte kadar dışarıda kalma, 'kimse bana bir şey yapamaz' düşüncesi içinde olma gibi davranışlarda bulunurlar.

DR. SERDAR ALPARSLAN
PSK. YASEMİN KALKAVAN

KAYNAK: //www.bugun.com.tr/haber_detay.asp?haberID=25300


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:28 Temmuz 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.