Hiperaktifler arkadaş bulmakta zorlanır

Hiperaktifler arkadaş bulmakta zorlanırDikkat sürelerinin kısa ve atak olmaları çocukların sosyal kuralları öğrenmelerini güçleştirir. Bu nedenle arkadaş bulmakta ve kurallarına göre oyun oynamakta zorlanırlar. Arkadaş ilişkileri zayıftır.

Davranış özellikleri olarak neler dikkat çeker?

Çoğu kez olası sonuçları düşünmeden kendini fiziksel olarak tehlikeye atabilirler (sağma soluna bakmadan caddeye fırlamak gibi). İsteklerini erteleyemezler, içtepisel davranışlarını(dürtülerini) engelleyemezler. Sorulan sorulara, tamamlanmadan önce cevap verme eğilimleri vardır. Karşısındakini dinlememe, sık sık konuyu değiştirme görülür. Teneffüslerde veya evdeki boş zamanlarında oyun vb etkinliklere katılmakta güçlük çektikleri için bir çok becerileri gelişmeyebilir.

Her şeye karışma, mobilyaların üzerinde gezme, ev içinde koşuşturma görülür. Yalan söyleme, hırsızlık görülebilir. Dikkat sürelerinin kısa ve atak olmaları çocukların sosyal kuralları öğrenmelerini güçleştirmektedir. Bu nedenle arkadaş bulmakta ve kurallarına göre oyun oynamakta güçlük çekerler. Arkadaş ilişkileri zayıftır. Grup içinde oynarken ya da çalışırken sırasını beklemekte zorlanırlar.

Duygusal açıdan tarif edilebilir mi?

Ruh halleri değişkendir, depresyon görülebilir. Kendine güvenleri azdır. Çabuk heyecanlanırlar ve sinirlenirler. Fiziksel kemik gelişimi geri olabilir. Orta kulak iltihabı, üst solunum yolu enfeksiyonu görülebilir. İdrar kaçırma olabilir. Alerjiler sık görülür. Motor koordinasyonu zayıf olabilir. Uyku süreleri kısadır. Santral sinir sistemleri normale göre daha az çalışır.

DR. SERDAR ALPARSLAN
PSK. YASEMİN KALKAVAN

KAYNAK: //www.bugun.com.tr/haber_detay.asp?haberID=25221


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:29 Temmuz 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.