HAMİLELİKTE MANYETİK ALANLAR

Anneyizbiz

Hamilelikte manyetik alanlarda bulunmak bebeğe zarar verir mi? İşte merak ettikleriniz ve uzman görüşleri.


Alış veriş merkezine veya havalimanına ne zaman gitsem sırada endişe ile o ters u şeklindeki metal detektörlere düşmanmış gibi bakan hamile veya bebek arabasını itmekte olan bayanlar görürüz. Haklılar çünkü "bebeğime asla zararlı bir şey olmasın" düşüncesi anne veya anne adayının hep aklında. Öyle de olmalı…

Ancak hamile veya bebeklere metal detektörler zarar vermiyor. Bu cihazlar düşük frekansta elektromanyetik bir alan yaratırlar. Bu da üstünüzde bulunan iletken yani metal eşyaları algılar. Bu durum elle tutulan metal detektörler için de geçerlidir.

HANGİ DEDEKTÖRLERDE X IŞINI VAR?


Birçok kişi bu cihaz ve aletlerin x ışını saldıklarını sanırlar fakat bu doğru değildir. Ancak havalimanında bavullarınızın geçirildiği tüneller içinde diş hekiminizin muayenehanesinde bulunan röntgen cihazının gücünde x ışınları vardır. Siz veya bebeğiniz doğrudan bu tünelin içinden geçmediği takdirde sorun yoktur.

Bununla birlikte, son zamanlarda dünyadaki birçok büyük havalimanında "backscatter x-ray system" adında x ışını saçan ve insanların güvenlik kontrolünü yapmak için kullanılan cihazlar artık var. Bu cihazlar akciğer röntgeni için kullanılan radyasyonun 1000'de birini kullanır ve şu ana kadar tutulan kayıt ve çalışmalara göre hamilelere herhangi bir zarar vermemiştir.

BEBEĞE ETKİSİ NEDİR?


Bebeklerimize gelince, bu düzeyde radyasyona kırk yılda bir maruz kalmasında bir sakınca yok. Hayal edin ki, öksürük şikayetiyle doktora gittiniz ve bir akciğer röntgeni istedi. Bebeğinizin akciğer röntgeninden aldığı radyasyonu havalimanındaki backscatter x-ray sisteminden alması için, oradan bin kere geçmesi gerekiyor.

Doktorunuz bir de kontrol için röntgen isterse, bin kere daha geçmesi gerekecek (eh artık zaten iki bin geçişin sonunda büyümüş ve dünyada gezecek yer bırakmamış olur).
Tabii bütün bunlara rağmen yine de bu konuda rahatsız oluyorsanız, sorun yok. Güvenlik görevlisinden doğrudan taranmayı isteyebilirsiniz. Önemli olan içinizin rahat olması.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Temmuz 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.