GÜZEL RÜYALAR KABUS OLMASIN

Anneyizbiz
  
Hamileliğinizde gördüğünüz kabuslar, sizi zaman zaman ürkütüp, korkutabilir. Rüyalarınızın nasıl oluştuğunu bilmelisiniz.


Hatta uyandığınızda bile gördüğünüz rüyanın bir süre etkisinde kalabilirsiniz. Rüyalarınızın nasıl oluştuğunu bilmeli, gördüğünüz kabusların doğal bir süreç olduğunu kavramalısınız.

Hamilelik döneminde, anne adayını tedirgin eden en büyük sorunlardan bir tanesi, gece görülen kabuslardır. Bizde bu konuyu Psikiyatrist Doç. Dr. Ece Orhon’a sorduk ve bizler için yanıtladı.

Rüya, görülmesi gerekli, fakat çok azının hatırlanması tercih edilen bir psikofizyolojik olaydır. Rüyaların tamamına yakını derin veya yüzeye yakın bilinçaltından, çok az bir kısmı da bedensel etkenlerden kaynaklanırlar.

Bazen de bu bedensel kaynaklı unsurlar, süregelen rüyanın içine parazit olarak girerler veya seyrini değiştirirler. Rüya materyali genellikle bilinçaltına bastırılmış istekler, duygular, sıkıntılar, korkular, yasaklardır.

Doğal olarak kişinin özgeçmişi veya halen içinde bulunduğu psikososyal ortam, sağlık, ekonomi gibi faktörlerin, rüyanın oluşumu üzerindeki etkileri tartışılmaz derecede açıktır.

Kalite bakımından gebelikteki rüyalar gebe olmayan kadınınkinden farklı mıdır?
Gebelikle birlikte estrogen/ progesteron hormonlarının yükselmesi uyku ve rüya süresini uzatır diyenler vardır. Uzun uyku/ uzun rüya varsayımı mantıklı olabilir.

Bununla beraber, uyku laboratuarlılarında gebe deneklerde rüya uzaması kesin olarak kanıtlanmamıştır, fakat rüyaların devamlılığının gebeler de sıklıkla bozulduğu kaydedilmiştir.

Anne adayları sıklıkla, bu arada rüya görmekte iken uyanmaktadırlar, bu nedenle de çok fazla rüya gördüklerini zannetmektedirler.

Gebeliğin ikinci trimesterinden itibaren normal fizyolojik gelişmelerle birlikte onların getirdikleri bir takım sıkıntılar da baş gösterir.

Çok kan pompalanması daha çok idrar'a, uterus'un idrar kesesine baskısı daha sık idrar'a sebep olur.
Diyafram kalbi, akciğerleri yukarıya iteler, kalp hızı artar, nefes daralır.

Sırt, bel ağrılarına, bacak kramplarına mide deki bezdirici reflu de eklenir. Tüm bu tatsız uyaranlar anne adayını sadece uyandırmakla kalmamakta, görülmekte olan rüyanın içeriğini de değiştirmekte ve bazen rüyayı kabusa dönüştürebilmektedir. Kaldı ki her rüyanın konusunun güzel olması gerekmez.

Çoğu rüya materyali normalde bilinçaltından atılması gereken, atılamadığı takdirde rahatsızlık veren unsurlardan veya onların sembollerinden oluşur.

Rüyalarında bebeklerini düşüren, unutan, kaybeden, onları acayip mahluklara dönüştüren ve bunlardan dehşet duyan anne adaylarına yorumlar yapılmamalı, yukarıda tartıştığımız oluşum mekanizmaları onlara anlayabilecekleri biçimlerde anlatılmalıdır.

Basit fakat akılcı bir takım yöntemlerle de kaliteli bir uyku sağlanabilir.

Akşam belli bir saatten sonra su içmeme,
Bol oksijenli yatak odası,
Gevşeme çalışmaları vb ile çoğu problem kendiliğinden çözülebilir.

Konusu değişmeyen, uzun süren kabus veya gece terörleri ise bir psikiyatra danışmayı deneyebilirsiniz.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:20 Nisan 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.