Fobileriniz Yaşam Sürenizi Kısaltıyor

Amerikalı bilim adamları, neofobisi (değişiklik ve yeniliklerden korkma) olan kişilerin ömürlerinin daha kısa olduğunu saptadı.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan makaleye göre, neofobi, sıçanlarda belirli stres hormonlarının düzeyinin artmasına neden oluyor. Chicago Üniversitesi'nde görevli psikolog Sonia Cavigelli başkanlığındaki ekip, göçmen sıçan olarak bilinen 'rattus norvegicus' türündeki 28 sıçanı yeni bir çevreyle karşı karşıya bıraktılar. Yeni çevrede fazla hareket etmeyen ve çok korkan sıçanların kanındaki glikokortikoid hormonlarının düzeyinin, yenilikleri keşfetmeye çalışan sıçanlara göre daha yüksek olduğu tespit edildi.

  

Stres etkili

Bilim adamları, aynı hormonların, insanların sinir sistemi tarafından stres durumlarında salgılandığını saptadı. Sürekli korku halinin sıçanların sağlığına ve yaşam süresine etki edip etmediğini başka bir deneyde araştıran bilim adamları, sıçanları her grupta 3 tane olmak üzere 14 gruba ayırdılar. Her gruba neofobisi olan bir sıçan koyuldu. Neofobisi olan sıçanların diğerlerine göre 6 ay kadar önce öldüğünü belirleyen bilim adamları, sürekli yüksek olan hormon değerlerinin vücutta hasarlara neden olabileceğini, bunun da ömrü kısaltabileceğini açıkladılar.

 

 

KAYNAK

//www.habersaglik.com/haber/48419.asp


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Nisan 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.