Çocuklu beynin hali başka

Çocuk sahibi olanlarla olmayanların beyni farklı işliyor! Ebeveynlerin beyni ağlama sesine hemen tepki verirken, çocuksuzlar umursamıyor.

Anne-baba olmak insanı hakikaten değiştiriyor! İsviçreli bilim adamları, anne ve babaların beyinlerinin, çocuğu olmayanlara göre farklı çalıştığını saptadı.
Nature dergisinin internet sayfasındaki habere göre, Basel Üniversitesi'nde Erich Seifritz ve ekibi, ebeveynlerin ve çocuğu olmayan kişilerin beyin aktivitelerini inceledi. Deneklere ağlayan ve gülen bebeklerin ses kayıtlarını dinleten bilim adamları, bu sırada manyetik rezonans tomografisiyle beyinlerinin hangi bölgelerinin aktif hale geldiğini tespit etti. Çocuk sahibi olan ve olmayanlar arasında belirgin fark olduğunu belirleyen bilim adamları, ağlama sesinin anne ve babalarda duygularla ilgili iki bölgeyi aktif hale getirdiğini, çocuğu olmayan kişilerde ise böyle bir tepki görülmediğini vurguladı.

Bir de kadın-erkek farkı var
Gülen bebek sesi dinletildiğinde, çocuk sahibi olmayanların beyinlerinin bu bölgelerinin daha aktif hale geldiğini söyleyen Seifritz'e göre bu, beynin aktif hale getirilmesinin öğrenilebileceğine ilişkin bir gösterge.
Bilim adamları, deneylerde kadınları erkeklerden farklı kılan bir özellik de gördü. Bebek sesi duyan bütün kadınların beyinlerindeki prefrontal korteks bölgesinin işlevi durdu. Bu bölge, gün içinde karşılaşılan çok sayıda algıdan önemsiz sesleri ayıran bir çeşit filtre görevi görüyor. Bu bölgedeki aktivitenin azalmasının, filtrenin açıldığı anlamına geldiğini söyleyen uzmanlar, bu nedenle kadınların bebek seslerine daha hızlı tepki verdiğini belirtti. Bilim adamları, burada, bebeklerin ağlayıp ağlamadığı ya da kadının çocuk sahibi olup olmadığı gibi faktörlerin herhangi bir rol oynamadığını vurguladı.

24.12.2003 Radikal AA - ANKARA

 

//www.radikal.com.tr/

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Nisan 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.