73 yaşında kuzey kutbunda

73 yaşındaki Norveçli araştırmacı, kuzey kutbunda bir yıl yalnız başına yaşadı.

Norveçli araştırmacı 73 yaşındaki Yngve Kristoffersen, kuzey kutbunda bir yıl yalnız başına yaşadıktan sonra yaşadığı yerden alınarak Bergen’e getirildi.

Emekli Jeoloji Profesörü Yngve, kuzey kutbunda denizde yüzen küçük bir buz adasının üzerinde tam bir yıl yaşayarak incelemelerde bulundu. Geçtiğimiz yıl 30 Ağustos tarihinde, bir buz kıran gemisi ile bölgeye götürülen ve üzerinde yaşayacağı buzun değişikliğe uğraması durumunda kaçabilmesi için yanına 8 ton ağırlığında bir hava botu, 7 ton dizel ve malzeme bırakılan Yngve Kristoffersen’in beraberinde getirdiği bilgiler merakla bekleniyor.

Yngve Kristoffersen, 1 yıl boyunca uçsuz bucaksız buz gördükten sonra tekrar kara parçası görmekten mutlu olduğunu belirterek “1.1 metre kalınlığında bir buz adacığının üzerinde tam bir yıl geçirdim. Tam zamanında dönüyorum. Çünkü buz adası küçülmeye ve tehlikeli olmaya başlamıştı.

Bana bir şey olmazdı, hava botu ile oradan kaçabilirdim ama araştırma malzemeleri zarar görebilirdi. Bir ara yanımda kocaman bir Rus denizaltının su yüzüne çıkarak beni izlediğini gördüm. 1 yıl boyunca önemli bilgiler edindim. Edindiğim bilgileri araştırmacı arkadaşlarım ve kamuoyu ile paylaşacağım” dedi.

Bergen şehrinde meslektaşları ve halk tarafından büyük bir kahraman olarak karşılanan Yngve Kristffersen, kuzey kutbu ve kuzey buz denizi derinliklerinde sesler, hareketlilik hakkında önemli bulgulara ulaştığını söyledi. İki kez yağan karın buz adası üzerinde 250 ton ağırlık oluşturarak batma tehlikesi geçirdiğini belirten 73 yaşındaki Yngve, 18 ton malzeme ve hava botunun yerini değiştirmek zorunda kaldığını söyledi. 73 yaşındaki Yngve’nin kuzey kutbunda yalnız başına bir yıl yaşamasının bir mucize ve büyük başarı olduğunu belirten Norveçli araştırmacılar, bilgilerini paylaşmasını merakla beklediklerini söylediler. Yngve’nin başına bir olay gelmesi durumunda kurtarılması için ABD ve Kanada ile kurtarma anlaşması yapılmıştı.

DHA


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:28 Ağustos 2015Yayınlanma Tarihi:27 Ağustos 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.