‘4. kuşağın bunalımı bağımlılığı tetikliyor’

NPHOSPİTAL Europe’un açılışında düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Almanya’daki 4. kuşak Türklerin kimlik bunalımı yaşadığını, bunun da bağımlılığı tetiklediğini kaydetti.

Üsküdar Üniversitesi, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Almanya’nın Köln kentinde gurbetçilere sağlık ve eğitim alanında danışmanlık hizmeti verecek yeni bir merkez açtı.

Üsküdar Üniversitesi NPHOSPİTAL Europe’un açılışı kapsamında atılan ilk adım ise, Köln’de yaşayan gurbetçilere bağımlılık üzerine verilen bir konferans oldu. Gurbetçilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta konuşan uzman isimler Almanya’daki Türklerin karşılaştıkları sorunları ve aksayan psikiyatri hizmetlerini masaya yatırdı.

 ‘AHTAPOT ANNE OLMA’

Gurbetçilerin psikiyatrik sorunlarını değerlendiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Almanya’daki Türklerin Türk kültüründen ve Türkiye’den bir uzaklaşma yaşadığını söyledi. Çocukların üzerinde daha çok Alman kültürünün etkisinin görüldüğünü kaydeden Tarhan, “Ancak, Alman toplumunun da dışladığı bu gençlerin büyük bir kısmında kimlik bunalımı ve özgüven kaybı ortaya çıkmıştır. Özgüvenin kaybedilmesi gençlerin hayattaki başarılarını da olumsuz etkiliyor. Eğitim ve sosyal çevrelerinin de etkisiyle bu durumdaki gençler Alkol, uyuşturucu gibi bağımlılıklara daha kolay yönelebiliyorlar” diye konuştu.

Bağımlılıkla mücadelede ailelerin bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Tarhan, “Özellikle ergenlik döneminde anne-baba çocuğun özerklik duygusuna saygı göstermeli. Lütfen ahtapot anne modelinde olduğu gibi çocuğu sarıp nefessiz bırakmayın. İşgalci ve yutan anne rolünü üstlenmeyin. Bu defa çocuk sevgiyi ve öfkeyi aynı anda yaşıyor. Delikanlılık dönemi boşuna değil. Bu dönemde gençler herşeyi kendileri yapmak ister. Macera ve trajediye eğilimleri vardır. Çocuklarınızı bağımlılıktan korumak istiyorsanız, onların özgüvenini ve manevi duygularını geliştirin” dedi.

‘EN BÜYÜK SORUN DİL’

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve NPİSTANBUL Hastanesi Bağımlılık Merkezi Koordinatörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nesrin Dilbaz da Türkiye’de madde kullanım oranlarının Avrupa’ya yaklaştığını belirterek, şunları söyledi:

“Rakamlar gittikçe artmakta. Parçalanmış ailelerde ve nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde risk oldukça büyük. Çocuklara güvenmek kilit rol oynuyor. Özellikle Almanya’da gördüğümüz en ciddi sorun ise psikiyatrik açıdan dil problemleri yaşanması. Türk kökenli ailelerin kültürel farklardan dolayı terapilerde sorun yaşadığı. Ailecek gidebilecekleri terapi merkezleri bulamıyorlar.”


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Aralık 2016Yayınlanma Tarihi:30 Kasım 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.