351 bin çocuk okul yerine işte

Türkiye’de okul çağında olmasına rağmen eğitim alamayan çocuk işçi oranı yüzde 56. Türkiye, bu konuda incelendiği ülkeler arasında sadece Pakistan ve Sudan’ı geçebilmiş.

Türkiye’de okul çağında olmasına rağmen eğitim alamayan çocuk işçi oranı yüzde 56. Türkiye, bu konuda incelendiği ülkeler arasında sadece Pakistan ve Sudan’ı geçebilmiş.

cocukokulUNICEF ve UNESCO İstatistik Enstitüsü’nün ortak hazırladığı ‘Hepimiz İçin Eğitimin Tutulmamış Sözlerini Onarmak: Okul Dışı Çocuklar Küresel Girişim Bulguları’ raporuna göre Türkiye’de okul dışı çocuk işçi oranı yüzde 56. Türkiye bu oranla Pakistan ve Sudan’ın hemen ardında yer aldı. Global çapta eğitime katılımı, çocuk işçiliğini ve politik çözümleri masaya yatıran rapora göre dünya üzerinde 121 milyon çocuk okula gitmiyor.

TÜRKİYE’DE İSTATİSTİKLER

Türkiye’de 7-14 yaş arası okul dışı çocukların yüzde 56’sı işçi. Türkiye, Pakistan ve Sudan’dan sonra listede 3. sırada yer aldı. Bu oranla Türkiye, aynı grupta incelendiği Merkez ve Doğu Avrupa ülkeleriyle, eski Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) arasında en kötüsü. Türkiye’yi yüzde 27 ile Romanya takip etti. * Rapora göre Türkiye’de ilkokul çağında 313 bin, ortaokul çağındaysa 38 bin olmak üzere toplam 351 bin okul dışı çocuk işçi var. * ‘Çocuk işçi’ istatistiklerine göre Türkiye’nin oranı yüzde 3. Bu oran Romanya’da yüzde 1. Türkiye listelendiği ülkeler arasında en az çocuk işçi çalıştıran 2. ülke. *Rapor, dünya çapında okula giderken çalışan çocuklar ile çocuk işçiler arasında haftalık çalışma saatlerinde ciddi farklar olduğunu işaret etti. Türkiye’de okula gitmeyen çocuk işçiler haftada 45 saat çalışıyor. Okula giden fakat bir yandan da çalışan çocuklarsa haftada 15 saatlik bir ortalamaya sahip. Raporda Türkiye, haftalık çalışma saatleri arasındaki bu yüksek farkla en çarpıcı örnek olarak gösterildi.

‘HAYDİ KIZLAR OKULA’ KAMPANYASINA ÖVGÜ

* ‘Haydi Kızlar Okula’ kampanyasının, çocukların eğitime kazandırılmasında dünya çapında en iyi örneklerden biri olduğu belirtildi. Sivil toplum ve kamu kuruluşlarının başarılı işbirliğine dikkat çeken rapor, bu sayede yaklaşık 350 bin çocuğun eğitime dahil edildiğinin altı çizdi. * Raporda, Romanya, Türkiye, Kırgızistan ve Tacikistan’daki okul dışı çocuklara ait verilerin toplanmasında bazı eksikliklerden dolayı problem yaşandığı da vurguladı. * Okul dışı ergen çocuk oranlarını dengede tutmayı başaran 8 ülke arasında Türkiye de var. Diğer ülkelerse Ekvador, Gana, Endonezya, Güney Afrika, Tacikistan, Ukranya ve Venezüela.

EN FAZLA ÇOCUK İŞÇİ AFRİKA’DA

Çocuklara dair dünyadan bazı istatistikler ise şöyle: * En fazla ‘çocuk işçi’ çalıştıran kıta, Afrika. Etiyopya yüzde 45’le listenin en üstünde. Gana’da oran yüzde 37, Kırgızistan ve Zambiya yüzde 30. Listede yüksek oranlara sahip diğer ülkeler, Bolivya (yüzde 29), Mozambik ve Nijerya (yüzde 27) ve Liberya (yüzde 24). Türkiye’nin ‘çocuk işçi’ oranı yüzde 3. * ‘Okul dışı çocuk işçi’ oranında Pakistan yüzde 88 ile ilk sırada. Onu yüzde 75 ile Sudan takip etti. Bu iki ülkenin ardından yüzde 56 ile Türkiye üçüncü sırada. * Rapor uluslararası sözlere rağmen toplamda 121 milyon çocuğun ya okula hiç başlamadığını ya da başlayıp daha sonra bıraktığına işaret etti. Eldeki veriler, 2007’den bugüne sayının azalmadığını gösterdi. * Dünya çapında 63 milyon 12-15 yaş arasındaki ergen çocuk eğitim hakkından faydalanamıyor. * Okul dışılık oranları kıtasal bazda da incelendi. Buna göre ilkokul ve ortaokul düzeyinde en az okul dışı çocuk Batı Avrupa, Avustralya ve Kuzey Amerika’da. * Yoksulluk, eğitimin önündeki en büyük engel. Nijerya’da en yoksul hanelerde yaşayan çocukların üçte ikisi okula gidemiyor. Nijerya’da en varlıklı ailelerin çocuklarının yalnızca yüzde 5’i okul dışında. * En çok okul dışı kalan ve işçi olanlar, çatışma ortamlarında yaşayan, etnik köken, cinsiyet ve engellilik gibi nedenlerle ayrımcılığa maruz kalan çocuklar. * Kız ve erkeklerin ilkokuldaki okul dışı oranları da ülkeler bazında kıyaslandı. Buna göre okul dışı kız öğrencilerin sayısı şu ülkelerde daha fazla: Angola, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Gine, Nijer, Nijerya, Güney Sudan ve Yemen.

UNESCO: RAPORLA ALARM VERDİK

UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova: “Daha fazla öğretmen, sınıf ve kitap dezavantajlı çocuklara ulaşmak için yeterli değil. Çatışmalar nedeniyle yerlerinden olan ailelere, evlerine kapanmaya zorlanan kızlara, engellilere ve çalışmak zorunda olan daha milyonlarcasına ulaşmak için özel hedef gözeten müdahalelere ihtiyaç var. Fakat bunların bir maliyeti var. Bu rapor bir uyandırma alarmı. Kaynakları, her çocuk için temel eğitimi mutlaka güvence altına alacak şekilde harekete geçirmeye yönelik bir çağrı.” HÜRRİYET EĞİTİM

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Ocak 2015Yayınlanma Tarihi:30 Ocak 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.