20'lik dişi çektirmek gerçekten gerekli mi?

İstatistiklere göre 2011 yılında ABD'de 10 milyon 20'lik diş çekildi. Son yıllarda herkes "çenesinde yer olmadığı" gerekçesiyle ağrılı bir şekilde çıkan 20'lik dişlerini çektiriyor.

Çoğunlukla lokal anestezi, nadiren de genel anestezi altında yapılan ufak bir cerrahi operasyon olan 20'lik diş çekiminin aynı zamanda büyük bir mali boyutu da var.

"ÇENE KEMİĞİ HASARINDAN İÇ KANAMAYA KADAR BİRÇOK ZARARI OLABİLİR"

Fusion.net'te yer alan bir habere göre Dr. Jay Friedman, 20'lik diş çekiminin en gereksiz tıbbi prosedürlerden bir tanesi olduğunu belirtiyor. Friedman'ın bu konuda yaptığı çalışmaya göre gereksiz 20'lik diş çekimi ağrı, yutma bozukluğu, çene kemiği hasarı, yumuşak doku enfeksiyonu hatta iç kanamaya bile neden olabilir.

Friedman, "20'lik diş çekiminin riskleri aslında o kadar büyük ki onun yerine 3 gün ağrı çekmeyi tercih etmek gerekir." diyor. Ayrıca bu diş çekiminin çene kemiği kırıklarına da neden olduğunu belirtiyor.

İngiliz Sağlık Servisi'nden yapılan açıklamaya göre de eğer 20'lik diş herhangi bir probleme neden olmuyorsa çekilmesi gereksizdir. 20'lik dişi çektirmenin herhangi bir faydası olduğu da kanıtlanmamış.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:11 Şubat 2016Yayınlanma Tarihi:04 Şubat 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.